profil kép
Vasfazék-Kormos Lajos forrás
Fizetős
Ajánld ismerőseidnek ezt a helyszínt e-mailben vagy Facebookon!

NYOMTATÁS

Rövid leírás

A turistaforgalom nagy, kb 40 m-re van a K+.


Létrehozás ideje

2015.12.14.


Frissítés dátuma

2015.12.14.Cimkék


Tevékenységek

nomád táborhely


Tájegység

Börzsöny


Természeti környezet


Megközelíthetőség


Fürdési lehetőség

patak


Beépített környezet

közvetlen elérhető forrás


Lakossági magatartás


Facebook link


Webhely elérése


A turistaforgalom nagy, de kb 40 m-re a táborhelytől van a K+.

A forrás november elején 25 mp alatt ad le 1L vizet. A bolt Királyréten van. Géza bácsinak jó a hambija is. Királyréten van orvos, telefon (a patak túloldalán). Kóspallagon van a plébánia, önkormányzat.

Márianosztra (10km)- nézzétek meg a Szent Koronás Istenanyát. Múzeumot és gyönyörű a kálvária is. A második csúcs a Csóványos. Klassz a kilátás Pestig vagy a Kékesig. Vigyázzatok a csúcs könyvre. Nagy-Hideg hegy. Nagyon drága. Főként műanyag kaják vannak. Semmi energia és vitamin. Nagyon jó helynek tűnt a Magas Taxi (volt)th előtti terület. Ha kempingező lennék, tuti oda járnék. Nagybörzsönyi tájház, templomi örökségek, vízimalom. Nógrádi vár, tájház és kálvária.

Ipolyvidéki Erdő és Fafeldolgozó Társaság Erdészete Kóspallagi önkormányzat

Kismarostól Királyrétig kisvasúttal (vigyázzatok mert átverik az embert!) Onnét gyalog (4km). De naponta többször (szezon függő) megy busz a Nagy-Hideg hegyre, s az elvisz odáig.

A talaj felső 20-30 cm-e hasznlható, a többi csak csákánnyal. Aljnövényzet nincs, átmenet a tölgyes és a bükkös között. Az É-i szél hozta csapadékot Csóványosnak köszönhetően "ledobja" mire átér a csúcson. Így ez itt nem okoz gondot. A nagyobb szelek, viharok sem érik a sátrakat. A tűzhely nem volt kiépítve, esőház a térképpel ellentétesen nincs. A régi vasútból és az épületéből szinte semmi nincs. A táborhelytől 30 méterre szedres és egy-két gyümölcsfa is található. A patak úgy tűnik, mintha nem "élne" azonban egy kis munkával könnyen kialakítható. Rengeteg a szalamandra - vigyázzatok rá!

vízvételi lehetőségek: állandó forrás
vízvételi lehetőségek: víz helyben
általános jellemzők: fás
sátorhelyek: teraszos
általános jellemzők: patakkal

Vendég, 2007. július 11. 14.28.20: A Vasfazék, Kormos forrás nem hivatalos táborhely. A helyileg illetékes erdészet (Ipoly Erdő ZRT, Királyréti Erdészete) ide nem is ad ki táborozási engedélyt, és a Nemzeti Park sem nézi jó szemmel az esetleg itt táborozókat. A hely nem Kospallaghoz tartozik közigazgatásilag, tehát engedély sem szükséges innen, hanem Szokolyához, de innen sem kell engedély. Infrastruktúra: Géza bácsit valójában Ákos bácsinak hívják. Királyréten nincs orvos, viszont telefon tényleg van. A koordináták rosszak, azok Kospallag közelébe mutatnak, viszont a hivatkozott rét+forrás máshol van.
királyréti, 2008. május 24. 17.53.43: egy két pontosítás... Királyréten nincs bolt, csak büfé és éttermek. A legközelebbi bolt Szokolyán van. A hamburgerest Ákos bácsinak hívják és tényleg jó a hamburgere. A kisvasutasok nem átverősek, de a gőzös-közlekedés miatt érdemes gyakran figyelni a honlapjukat (www.kisvasut-kiralyret.hu). Az a kolléga, aki miatt ez a kép alakulhatott ki a cserkészcsapatban, már más beosztásban dolgozik. A Magas-Taxon át Nagy-Hideg-hegyre járó túristabusz csak Királyrétről, a parkolóból indul.
Vendég, 2008. május 24. 17.59.08: helyesbítés A hamburgerest Ákos bácsinak hívják. Bolt csak Szokolyán van. A kisvasutasok nem átverősek, de érdemes odalátogatás előtt átnézni a www.kisvasut-kiralyret.hu oldalon a menetrendet a gőzös közlekedés miatt. (Egykori kollégájuk miatt nem kell az egész céget rágalmazni). Orvos nincsen Királyréten. A túristabusz a királyréti parkolóból indul Nagy-Hideg hegyre Kismaros és Királyrét között a Volánbusz jár.

kapcsolódó helyszínek

kapcsolódó túraútvonalak

rendezés
Legújabb útvonalak
Lakhelyed közelében
Legjobbra értékelt útvonalak
ABC szerint

Kapcsolat

Ipolyvidéki Erdő és Fafeldolgozó Társaság Erdészete